Hosszú évtizedek után végleg bezárt a Sárvári Cukrászda Egerben, amely közel 100 éves története során a minőségi, hagyományos ízek szimbólumává vált a városban. A családi vállalkozás, amely házi tejből és friss gyümölcsből készített fagylaltjairól volt híres, két napja köszönt el a vendégeitől, akik az ország minden részéből érkeztek, hogy egy utolsó alkalommal felidézzék a Sárvárihoz fűződő emlékeiket.
A Sárvári Cukrászda története 1927-ben kezdődött, amikor Sárvári Kálmán megnyitotta fagylaltozóját. A vállalkozás 1937-ben költözött a jelenlegi helyére, a Kossuth utcába, ahol a környékbeli falvakból érkező házi alapanyagok biztosították a különleges minőséget. Sárvári Kálmán elhivatottságát számos elismerés koronázta, 1939-ben például miniszteri dicséretben részesült.
Az 1954-es államosításkor a család mindent elveszített, de a szakma iránti szeretet és kitartás révén sikerült újraépíteni az üzletet. Sárvári Kálmán 1979-ben bekövetkezett haláláig gondoskodott arról, hogy a tudása a családban maradjon, így a cukrászda generációkon át szolgálhatta Eger lakóit. A jelenlegi tulajdonos, a dédunoka, Detkovics Edit a HEOL-nak elmondta, hogy a cukrászda továbbra is kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozott, legyen szó a karamellfagylalthoz készült házi szószról vagy a megbízható termelőktől beszerzett friss gyümölcsökről.
A család a közösségi médiában búcsúzott vendégeitől, megköszönve a sok kedves visszajelzést és a hűséget. „Jó volt hallani a Sárváris visszaemlékezéseiteket! Büszkék vagyunk rá, hogy a visszajelzéseitek alapján még mindig ugyanazt a minőséget képviseljük, mint dédnagyapánk” – írták.
A bejegyzésben a család a „folytatáshoz” érkező bíztatást és jókívánságokat is megköszönte, ami reményt adhat arra, hogy a Sárvári név valamilyen formában a jövőben még visszatér a gasztronómia világába.
